Kristi påsk!

Den heliga elden.

”Det händer ofta att ikoner gråter när Himlen vill visa sin närhet till oss. Vi har också helgon till vilka Gud ger många andliga gåvor. Men inga av dessa mirakler har en så djupgående och symbolisk innebörd för oss som den heliga eldens mirakel. Det är nästan som ett sakrament. Elden gör Kristi uppståndelse så verklig för oss, som om han dog för bara några år sedan,”

– hans salighet patriark Diodorus I

Varje år vid samma tid, på samma sätt och på samma plats sker ett av de största Kristna miraklen inför världens ögon: den heliga eldens mirakel. På påskafton, den heliga lördagen, samlas troende från hela världen vid den heliga gravens kyrka i Jerusalem för att ta del av denna händelse. Vid denna tiden faller nämligen Guds eld från himlen och tänder mirakulöst patriarkens ljus och kyrkans alla lampor.

Så har skett sedan 300-talet, då gravkyrkan byggdes och Kristi grav upptäcktes. Inget annat mirakel sker med sådan regelbundenhet och vid så många tillfällen. Miraklet bevittnas av många genom historien: den ryske munken Daniel skriver om det år 1106-07. Han beskriver hur patriarken går ner i graven med två otända ljus. Väl nere i kyrkan böjer han knä och ber vid den sten Kristus låg vid sin död. Efter dessa böner kommer ett blått himmelskt ljus vid stenen. Det är den heliga elden som snart tänder oljelamporna i kyrkan och patriarkens ljus. När patriarkens ljus tänts träder han ur kyrkan och möts av jubel från de församlade utanför. Alla får snart del av den heliga elden.

Patriark Diodorus ger i en intervju sitt eget personliga vittnesbörd till miraklet: ”Det kan inte beskrivas med mänskliga ord. Ljuset stiger ur stenen som dimman ur en sjö – det ser nästan ut som om stenen är täckt av ett fuktigt moln, men det är ljus. Ljuset uppför sig olika varje år. Ibland täcker det bara stenen, men andra gånger lyser det upp hela gravkapellet så att folk som står utanför och tittar in ser att där är fullt av ljus. Elden bränns inte – jag har aldrig bränt mitt skägg under alla de sexton år jag varit patriark i Jerusalem och fått mottaga den heliga elden. Elden är av en annan sort än normal eld som brinner i en oljelampa. Vid en tidpunkt formar ljuset en slags pelare från vilken jag kan tända mina ljus.”

Skeptikerna har inte låtit vänta på sig, så klart. Några tror att patriarken har en tändare med sig in i kapellet (vilket är svårt för han går bara in dit i sin vita alba, som ett tecken på ödmjukhet), andra menar att en oljelampa redan brinner där inne, som han tänder sina ljus på. Problemet med kritiken är bara den att Israeliska myndigheter först går in i kapellet kl. 13 på påskafton, kollar så att där inte finns någon källa till eld, och sen sluter de dörrarna och förseglar dem med vax så att ingen går in där före patriarken. Andra vittnesbörd från den heliga elden är att det har hänt att ljus tänts spontant bland folkskaran som samlats utanför.

Ortodoxa kristna ser den heliga eldens mirakel som en manifestation av Guds kraft och närvaro. Som med alla mirakler kommer det alltid finnas oförklarliga faktorer som gör att folk är skeptiska. Kort sagt kan mirakler inte förklaras – det behövs tro för att miraklet ska bära frukt hos en person.

På söndag får vi säga med kristna världen över: Kristus är uppstånden! Han är sannerligen uppstånden! Hristos a înviat! Adevărat a înviat! Christus Surrexit! Surrexit vere! Христос Воскресе! Воистину Воскресе! Христос Воскресе! Ваистину Воскресе! Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη! Meshiha qam! Bashrira qam! Al-Masih-Qam! Hakkan Qam! Kristus nousi kuolleista! Totisesti nousi!

Dagen skriver om detta här.

8 thoughts on “Kristi påsk!

 1. Hur är det i ordodoxa kyrkan med att bekräfta mirakler osv, i katolska finns det ju både typ officiella mirakler som kyrkan skriver under på som äkta, och folkliga traditioner, finns de något liknande sätt att utreda och handskas med mirakler och pröva dess äkthet i ordox tradition?

  en annan sak som jag tänkt på som du kanske har en kommentar till var ju att någon patriark från Etiopien sa att han skulle visa Arken för världen i ett stort pressmeddelande men sen inte gjorde detta. Vet ju att de hävdar att de har arken i förvar, men va tänker du kring detta?

  • Jag vet att påve Shenouda III, patriark i den koptiska kyrkan tillsatte en utredning ang. när jungfru Maria uppenbarade sig över en kyrka i höstas. Vad som sades vet jag inte. Troligen finns det liknande “kommissioner” i ortodoxa kyrkan också. En del av miraklerna är dock så gamla och återkommande, eller så uppenbara, att de förklarar sig själva. Så är fallet med några myrraflödande kranier från munkar på en ö i Grekland som hittades förra sommaren.

   Vad jag tänker om huruvida etiopierna har arken i sitt förvar: bra för dem. Kyrkan har klarat sig bra utan den i 2000 år. Häftigt om den finns, det vore stort, men inte nödvändigt.

   Frid / Mikael

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.